Tutustuminen Markus Copperin näyttelyyn Kiasmassa

10 Januari 2023 kl. 13.00–14.00

Vuosi alkaa iskevästi tutustumisella Markus Copperin retrospektiiviseen, todella vaikuttavaan näyttelyyn, jossa on esillä monia tekijän tunnetuimmista teoksista, kuten Seitsemän meren arkkienkeli. 

Kuvataiteilija Markus Copper (1968–2019) tunnetaan erityisesti suurista, tilaa hallitsevista teoksista, jotka hyödyntävät ääntä, mekaanista liikettä tai valoa. Moni hänen teoksistaan kommentoi ihmisen toimintaa, moraalia ja mielenmaisemaa.

Copper oli yhteiskunnallinen taiteilija, joka käsitteli katastrofeja vertauskuvallisesti. Suurikokoiset teokset Estonia (2006) ja Kursk (2004) tavoittavat niin autolautta Estonian kuin ydinsukellusvene Kurskin uppoamisen synnyttämät kollektiiviset pelot. Nahkatakeista ja soutuveneestä rakentunut mekaaninen installaatio Valaanpyyntiasema (2009) herää valaan nylkemistä demonstroivaan liikkeeseen.

Etenkin uransa alkuvaiheessa Copper etsi vaaran tunnetta, ja varhaiset teokset saattoivat olla konkreettisestikin vaarallisia, kuten Sixpack of Instant Death (1995). Copper jakoi ystävilleen kuusiosaisen veistoksen osat, jotka yhdistettynä teoksen oli tarkoitus räjähtää. Vuonna 2020 poliisi etsi teoksen osia, jotka on sittemmin tehty vaarattomaksi.

Huomioi:
Osa näyttelyn teoksista käsittelee aiheita, jotka saattavat järkyttää.
Joidenkin teosten vilkkuvat valot saattavat altistaa migreeni- tai epilepsiakohtaukselle.
Näyttelyssä on myös voimakkaita ääniä.

Hinta: merenkulkijoille ilmainen

Ilmoittaudu tästä / Anmäl dig här


Plats
Nykytaiteen museo Kiasma
Mannerheiminaukio 2
00100 Helsingfors