Mikä on MEPA?


Vuonna 1973 perustetun Merimiespalvelutoimiston (MEPA) tehtävänä on huolehtia siitä, että myös merenkulkijat voisivat mahdollisimman tasavertaisina käyttää hyväkseen yhteiskunnallisia palveluja.
 


Oletko merenkulun opiskelija? 


Opiskelijat ovat oikeutettuja osallistumaan MEPAn kurssitoimintaan. Kursseista peritään sama omavastuuhinta kuin aktiivimerenkulkijoiltakin.

Urheiluturnauksiin osallistuminen on mahdollista sillä ehdolla, että opiskelijajoukkuiden osallistuminen ei vie paikkaa aktiivimerenkulkijoiden joukkueilta.

Opiskelijat voivat tiedustella turnausosallistumista tapahtumat@mepa.fi.

MEPA kiertää myös aktiivisesti merenkulkualan oppilaitoksia. Jos kaipaat esittelyä MEPAn palveluista, niin ota yhteys viestinta@mepa.fi.

 

Oletko merellä töissä? 


MEPA-maksua maksavat merenkulkijat ovat oikeutettuja kaikkiin MEPAn palveluihin.

Kirjaston kautta voit tilata laivalle haluamasi kirjoja ja dvd-elokuvia. MEPAn asiamiesten ja yhteyshenkilöiden tarjoama lehtipalvelu toimittaa laivoille uusimmat sanoma- ja aikakauslehdet.

MEPAn merenkulkijoille räätälöimille kursseille osallistut perinteisiä aikuis- ja työväenopistoja joustavammalla aikataululla ja edullisilla hinnoilla.

Liikunta- ja urheilupalvelut ovat MEPAn järjestäminä maksuttomia ja yhteistyökumppaneiden järjestäminä perushintoja edullisempia MEPAn tuen ansiosta.

Ylläsmajat tarjoavat markkinahintoja huomattavasti edullisemman mahdollisuuden nauttia Lapin tunturimaisemista.

Monipuoliset urheilu, kulttuuri- ja virkistystapahtumat ovat pääosin merenkulkijoille maksuttomia.

ForMare-hyvinvointiohjelma on taas merenkulkijoille suunniteltu polku kestävään elämäntapamuutokseen.  

 

Oletko eläköitynyt merenkulkija? 
 

Eläkeläiset voivat vuokrata Ylläsmajoja, jos majoissa on tilaa. Aktiivimerenkulkijat asetetaan etusijalle varauksissa.

6 kuukautta eläkkeelle jäämisen jälkeen merenkulkija voi ilmoittautua ja osallistua kursseille aktiivimerenkulkijoiden tapaan. Tämän 6 kuukauden jälkeen eläkeläiset voivat osallistua kursseille, jos kursseilla on tilaa. Eläkeläisten kurssien omavastuuhinta on hieman aktiivimerenkulkijoiden kurssihintoja korkeampi.

MEPAn pääkirjastosta voit käydä hakemassa kirjalainoja myös eläkkeelle jäätyäsi.

Eläkeläiset ja muut kiinnostuneet voivat tilata Vapaavahdin kotiinsa vuositilauksena. Tilaukset: viestinta@mepa.fi

Golf-tapahtumiin eläkeläiset voivat osallistua maksamalla eläkeläisille tarkoitetun tapahtumamaksun. Muissa liikuntapalveluissa ja turnauksissa ota yhteys hyvinvointi- ja liikuntavastaavaan tapahtumat@mepa.fi.


 • Merenkulkijan ja maissa työskentelevän mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaelämään ja vapaa-ajantoimintaan ovat erilaiset, sillä merenkulkija on usein pitkiä aikoja poissa kotimaasta ja joutuu viettämään paljon vapaa-ajastaan laivalla, rajatussa ympäristössä.
   
 • Merimiespalvelutoimiston toiminta perustuu Kansainvälisen työjärjestön (ILO) sopimukseen ja suositukseen sekä merimiespalvelulakiin. MEPAn lakisääteisenä tehtävänä on tukea merenkulkijoiden aikuisopiskelua ja harrastustoimintaa sekä tarjota heille opinto-, tiedotus- ja vapaa-ajan palveluja.
   
 • MEPAn toimintaa ohjaavat edustajisto ja hallitus ja sitä valvoo työ- ja elinkeinoministeriö.
   
 • Käytännön toiminnasta ja taloudesta vastaa hallitus, jossa ovat edustettuina työ-ja elinkeinoministeriö, merenkulkualan työmarkkinajärjestöt ja Suomen Merimieskirkko.
   
 • MEPAn rahoitukseen osallistuvat merenkulkijat, varustamot ja valtio. MEPA laki 447/07 ja asetus 720/2007 Merimiespalvelutoimistosta