Usein kysytyt kysymykset

 

Olemme koonneet listan kysymyksistä, joita kohtaamme usein työssämme. Toivottavasti löydät niistä avun ongelmaasi. Jos kuitenkin käy niin, että ongelma ei ratkea, otathan yhteyttä suoraan meihin.

 

Kirjastoon ja lainattavaan materiaaliin liittyvät kysymykset löydät MEPAn verkkokirjaston omilta sivuilta.

 

Question

Mikä on MEPA?

Answer

Merimiespalvelutoimiston toiminta perustuu Kansainvälisen työjärjestön (ILO) sopimukseen ja suositukseen sekä merimiespalvelulakiin. MEPAn lakisääteisenä tehtävänä on tukea merenkulkijoiden aikuisopiskelua ja harrastustoimintaa sekä tarjota heille opinto-, tiedotus- ja vapaa-ajan palveluja.

Lue lisää

Question

Kuinka paljon MEPA-maksu on palkastani ja miksi sitä pidätetään?

Answer

MEPA-maksu on 0,1 % eli yksi promille merenkulkijan kuukausittaisesta bruttopalkasta. Jos merenkulkijan palkka on 3.500 euroa kuussa, MEPA-maksua peritään palkasta 3,5 euroa kuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että vuodessa MEPA-maksua palkasta maksetaan yhteensä 42 euroa.

MEPA-maksu on lakisääteinen maksu, jolla rahoitetaan Merimiespalvelutoimiston (MEPA) merenkulkijoille tarjoamia palveluita. Näitä palveluita ovat MEPAn kurssit, kirjastotoiminta, vapaa-ajan asumispalvelut (Ylläs), tiedotus, liikunta- ja hyvinvointipalvelut, sekä monipuoliset urheilu-, kulttuuri- ja virkistystapahtumat.

Question

Millaisia MEPA-palveluita eläkeläiset voivat saada?

Answer

Eläkeläiset voivat vuokrata Ylläsmajoja (pienellä lisämaksulla), jos majoissa on tilaa. Aktiivimerenkulkijat asetetaan etusijalle varauksissa.

6 kuukautta eläkkeelle jäämisen jälkeen merenkulkija voi ilmoittautua ja osallistua kursseille aktiivimerenkulkijoiden tapaan. Tämän 6 kuukauden jälkeen eläkeläiset voivat osallistua kursseille, jos kursseilla on tilaa. Eläkeläisten kurssien omavastuuhinta on hieman aktiivimerenkulkijoiden kurssihintoja korkeampi. Mahdolliset majoituksensa kurssien ajaksi eläkeläiset maksavat itse.

MEPAn pääkirjastosta voit käydä hakemassa kirjalainoja myös eläkkeelle jäätyäsi.

Eläkeläiset ja muut kiinnostuneet voivat tilata Vapaavahdin kotiinsa vuositilauksena. Tilaukset: viestinta@mepa.fi

Golf-tapahtumiin eläkeläiset voivat osallistua maksamalla eläkeläisille tarkoitetun tapahtumamaksun. Muissa liikuntapalveluissa ja turnauksissa ota yhteys hyvinvointikoordinaattoreihin, tapahtumat@mepa.fi.

MEPA järjestää vuodessa lukuisia merimiesiltoja, joihin eläkeläiset ovat tervetulleita. MEPA on myös mukana useissa eläkeläisille suunnatuissa nostalgiatapaamisten järjestelyissä.

Jos henkilö on eläkkeellä, mutta tekee yhä työkeikkoja laivoilla, on oikeutettu Mepan palveluihin. (6kk viimeisestä työrupeamasta)

Question

Opiskelen merenkulkua. Onko minulla oikeutta MEPAn palveluihin?

Answer

Opiskelijat ovat oikeutettuja osallistumaan MEPAn kurssitoimintaan. Kursseista peritään sama omavastuuhinta kuin aktiivimerenkulkijoiltakin.

Urheiluturnauksiin osallistuminen on mahdollista sillä ehdolla, että opiskelijajoukkuiden osallistuminen ei vie paikkaa aktiivimerenkulkijoiden joukkueilta. Opiskelijat voivat tiedustella turnausosallistumista urheiluvastaavalta, tapahtumat@mepa.fi.

MEPA kiertää myös aktiivisesti merenkulkualan oppilaitoksia. Jos kaipaat esittelyä MEPAn palveluista, niin ota yhteys MEPAn viestintäpäällikköön, viestinta@mepa.fi

Question

Miksi tietyt palvelut ovat vain suomen kielellä?

Answer

Kaikki MEPAlaiset pyrkivät vastaamaan viesteihin ja kysymyksiin samalla kielellä millä viesti tai kysymys on esitetty. 

Kaksi- tai kolmekieliset palvelujamme ovat Vapaavahti, verkkosivut sekä ForMare, jossa lähes kaikki valmentajat ovat kaksikielisiä. Myös merkittävä osa kursseistamme luonnistuu kahdella kielellä.

Anchor Lounge-palvelupisteen pääsääntöinen työkieli on englanti.

Suosittu viikoittainen MEPAn uutissähke on suomen kielellä. Merenkulku-uutisia ruotsin kielellä voi lukea esimerkiksi Sjöfartstidningens Nyhetsbrev-uutissähkessä, joka ilmestyy kaksi kertaa viikossa. 

 

Question

Miksi iso osa MEPAn toiminnasta on pääkaupunkiseudulla?

Answer

MEPAn päätoimisto sijaitsee Helsingin keskustassa. MEPAlla on sivutoimipisteet Turussa ja Vuosaaressa. Toimipisteidemme sijainti ohjaa jonkin verran sitä, missä ja miten tehokkaasti voimme palveluja järjestää.

Tämä ei tarkoita sitä, että toimintaa ei olisi pääkaupunkiseudun tai Turun ulkopuolella: Laivoilla tapahtuvat palvelumme eli asimies- ja kirjastopalvelut ovat kattavimpia palveluitamme ja eivätkä ne ole sidoinnaisia mihinkään seutuun.

Lisäksi tarjoamme liikuntaa laajasti myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella: Voit lukea lisää meidän liikuntatarjonnasta täältä.

Kurssit järjestämme ensisijaisesti niissä kaupungeissa, jossa on eniten kysyntää ja jossa tilastollisesti asuu eniten merenkulkijoita.

Usein kokeilemme erilaisia uusia ideoita, esim. puistojoogaa lähellä Katajanokan päätoimistoamme, jotta kokeilu olisi mahdollisimman kustannustehokas. Tämä selittää sen, miksi varsinkin uusia palveluita kokeilemme ensiksi Helsingissä tai Turussa. 

ForMaren palvelut on tarkoitettu ohjelmaan valituille osallistujille. ForMaressa osallistuja sitoutuu matkustamaan omakustanteisesti luennoille ja testitilaisuuksiin, jotka järjestetään yleensä Helsingissä, Turussa ja Maarianhaminassa.

 

Question

Miksi palvelette ulkomaalaisia merenkulkijoita? Eihän ne maksa MEPA-maksua.

Answer

MLC 2006 -sopimuksen mukaista toimintaa ulkomaisten merenkulkijoiden hyväksi järjestämme tiedotus-, kuljetus- ja liikuntapalveluita.

Asiamiehemme ja yhteyshenkilömme vierailevat ulkomaanlipun alla kulkevilla aluksilla säännöllisesti. Vuosaaressa ja Hernesaaressa toteutamme MLC-palveluita yhdessä Suomen Merimieskirkon kanssa.

Kesäisin Hernesaaren Cruise Crew Anchor Lounge palvelupiste toivottaa nettipisteillään ja kioskitoiminnallaan kansainvälisten risteilijöiden miehistöt tervetulleeksi.

Question

Olen kuullut että MEPAn sali Katajanokalla on ilmainen merenkulkijoille. Miten saan kulkuluvan sinne?

Answer

Toimiston aukiolonaikana (ma-pe, klo 9-15) MEPAn henkilökunta antaa sinulle henkilökohtaisen koodin ja näyttää sinulle reitin kuntosalille. Tämän jälkeen kuntosali on käytettävissäsi joka päivä klo 6-22. 

Osoite: Linnankatu 3, 00160 Helsinki

Question

Miksi paikkakunnallani ei ole MEPAn sopimuskuntosalia?

Answer

Tällä hetkellä MEPAn kuntosalisopimuksien valinnoissa on otettu huomioon

  • kuntoilun perusmahdollisuudet
  • hyvät puitteet ja tilat 
  • miehet ja naiset voivat molemmat harjoitella samalla kuntosalilla
  • mahdollisuus henkilökohtaisen valmentajan apuun treenaamisessa
  • sijainti (pääsääntöisesti kaupunkien keskustojen alueilla, sekä kaupunkien raja-alueilla, joihin on hyvät kulkuyhteydet)
     

Olemme huomanneet, että monet kuntosalit pitävät kohtuullisena, että merimiehet ovat oikeutettuja ”alennettuun hintaryhmään”, joten ehdotamme, että selvität omalla kuntosalillasi, mikäli sali olisi valmis antamaan alennetun hinnan merimiestodistusta näyttämällä.

Question

Voiko MEPA sponssata laivamme urheilujoukkuetta tai laivamme virkistyspäivää?

Answer

MEPA kannustaa laivahenkilökuntaa järjestämään omia hyvinvointipäiviä ja vapaa-ajan tapahtumia. Tarvittaessa neuvomme ja autamme ideoinnissa. Vapaavahti -lehti ottaa mielellään vastaan henkilökunnan kuvia ja kirjoituksia tapahtumista ja maksaa niistä laivan vapaa-ajan kerholle pienen kirjoituspalkkion. Vapaavahti pitää itsellään oikeuden valita, millainen juttu julkaistaan. 

Esimerkkejä julkaistuista jutuista.