Usein kysytyt kysymykset

 

Olemme koonneet listan kysymyksistä, joita kohtaamme usein työssämme. Toivottavasti löydät niistä avun ongelmaasi. Jos kuitenkin käy niin, että ongelma ei ratkea, otathan yhteyttä suoraan meihin.

 

Kirjastoon ja lainattavaan materiaaliin liittyvät kysymykset löydät MEPAn verkkokirjaston omilta sivuilta.

 

Question

Mikä on MEPA?

Answer

Merimiespalvelutoimiston toiminta perustuu Kansainvälisen työjärjestön (ILO) sopimukseen ja suositukseen sekä merimiespalvelulakiin. MEPAn lakisääteisenä tehtävänä on tukea merenkulkijoiden aikuisopiskelua ja harrastustoimintaa sekä tarjota heille opinto-, tiedotus- ja vapaa-ajan palveluja.

Question

Kuinka paljon MEPA-maksu on palkastani ja miksi sitä pidätetään?

Answer

MEPA-maksu on 0,1 % eli yksi promille merenkulkijan kuukausittaisesta bruttopalkasta. Jos merenkulkijan palkka on 3 500 euroa kuussa, MEPA-maksua peritään palkasta 3,5 euroa kuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että vuodessa MEPA-maksua palkasta maksetaan yhteensä 42 euroa.

MEPA-maksu on lakisääteinen maksu, jolla rahoitetaan Merimiespalvelutoimiston (MEPA) merenkulkijoille tarjoamia palveluita. Näitä palveluita ovat MEPAn kurssit, kirjastotoiminta, vapaa-ajan asumispalvelut (Ylläs), tiedotus, liikunta- ja hyvinvointipalvelut, sekä monipuoliset urheilu-, kulttuuri- ja virkistystapahtumat.

Question

Millaisia MEPA-palveluita eläkeläiset voivat saada?

Answer

Eläkeläiset voivat vuokrata Ylläsmajoja (pienellä lisämaksulla), jos majoissa on tilaa. Aktiivimerenkulkijat asetetaan etusijalle varauksissa.

6 kuukautta eläkkeelle jäämisen jälkeen merenkulkija voi ilmoittautua ja osallistua kursseille aktiivimerenkulkijoiden tapaan. Tämän 6 kuukauden jälkeen eläkeläiset voivat osallistua kursseille, jos kursseilla on tilaa. Eläkeläisten kurssien omavastuuhinta on hieman aktiivimerenkulkijoiden kurssihintoja korkeampi. Mahdolliset majoituksensa kurssien ajaksi eläkeläiset maksavat itse.

MEPAn pääkirjastosta voit käydä hakemassa kirjalainoja myös eläkkeelle jäätyäsi.

Eläkeläiset ja muut kiinnostuneet voivat tilata Vapaavahdin kotiinsa vuositilauksena. Tilaukset: viestinta@mepa.fi

Golf-tapahtumiin eläkeläiset voivat osallistua maksamalla eläkeläisille tarkoitetun tapahtumamaksun. Muissa liikuntapalveluissa ja turnauksissa ota yhteys hyvinvointikoordinaattoreihin, tapahtumat@mepa.fi.

Jos henkilö on eläkkeellä, mutta tekee yhä työkeikkoja laivoilla, on oikeutettu MEPAn palveluihin. (6kk viimeisestä työrupeamasta)

Question

Opiskelen merenkulkua. Onko minulla oikeutta MEPAn palveluihin?

Answer

Opiskelijat ovat oikeutettuja osallistumaan MEPAn kurssitoimintaan. Kursseista peritään sama omavastuuhinta kuin aktiivimerenkulkijoiltakin.

Urheiluturnauksiin osallistuminen on mahdollista sillä ehdolla, että opiskelijajoukkuiden osallistuminen ei vie paikkaa aktiivimerenkulkijoiden joukkueilta. Opiskelijat voivat tiedustella turnausosallistumista urheiluvastaavalta, tapahtumat@mepa.fi.

MEPA kiertää myös aktiivisesti merenkulkualan oppilaitoksia. Jos kaipaat esittelyä MEPAn palveluista, niin ota yhteys MEPAn viestintäpäällikköön, viestinta@mepa.fi

Question

Miksi tietyt palvelut ovat vain suomen kielellä?

Answer

Kaikki MEPAlaiset pyrkivät vastaamaan viesteihin ja kysymyksiin samalla kielellä millä viesti tai kysymys on esitetty. 

Kaksi- tai kolmekielisiä palvelujamme ovat Vapaavahti, verkkosivut sekä ForMare, jossa lähes kaikki valmentajat ovat kaksikielisiä. 

Merenkulku-uutisia ruotsin kielellä voi lukea esimerkiksi Sjöfartstidningens Nyhetsbrev-uutissähkessä, joka ilmestyy kaksi kertaa viikossa. 

 

Question

Miksi iso osa MEPAn toiminnasta on pääkaupunkiseudulla?

Answer

MEPAn päätoimisto sijaitsee Helsingin keskustassa. MEPAlla on sivutoimipisteet Turussa ja Vuosaaressa. Toimipisteidemme sijainti ohjaa jonkin verran sitä, missä ja miten tehokkaasti voimme palveluja järjestää.

Laivapalvelumme on laajaa ja sitä tehdään kaikissa tärkeimmissä satamakaupungeissa.

Mepan retket järjestetään useimmiten pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Kurssit järjestämme ensisijaisesti niissä kaupungeissa, jossa on eniten kysyntää ja jossa tilastollisesti asuu eniten merenkulkijoita.

ForMaren palvelut on tarkoitettu ohjelmaan valituille osallistujille. ForMaressa osallistuja sitoutuu matkustamaan omakustanteisesti luennoille ja testitilaisuuksiin, jotka järjestetään yleensä Helsingissä ja Turussa.

 

Question

Palveletteko myös ulkomaalaisia merenkulkijoita?

Answer

MEPA huolehtii kansaivälisen MLC 2006 -yleissopimuksen mukaisen toiminnan toteutumisesta. 

Suomen lipun alla olevien alusten koko miehistö on MEPAn palvelun piirissä. Ulkomaalaisten alusten merenkulkijoiden palvelua hoitaa ensisijaisesti Merimieskirkko. Työskentelemme kuitenkin läheisessä yhteistyössä Merimieskirkon kanssa eri satamissa.

Question

Olen kuullut että MEPAn sali Katajanokalla on ilmainen merenkulkijoille. Miten saan kulkuluvan sinne?

Answer

Toimiston aukiolonaikana (ma-pe, klo 9-15) MEPAn henkilökunta antaa sinulle henkilökohtaisen koodin ja näyttää sinulle reitin kuntosalille. Tämän jälkeen kuntosali on käytettävissäsi joka päivä klo 6-22. 

Osoite: Linnankatu 3, 00160 Helsinki

Question

Voiko MEPA sponssata laivamme urheilujoukkuetta tai laivamme virkistyspäivää?

Answer

MEPA kannustaa laivahenkilökuntaa järjestämään omia hyvinvointipäiviä ja vapaa-ajan tapahtumia. Tarvittaessa neuvomme ja autamme ideoinnissa. Vapaavahti -lehti ottaa mielellään vastaan henkilökunnan kuvia ja kirjoituksia tapahtumista ja maksaa niistä laivan vapaa-ajan kerholle pienen kirjoituspalkkion. Vapaavahti pitää itsellään oikeuden valita, millainen juttu julkaistaan. 

Esimerkkejä julkaistuista jutuista.