MEPA-maksuista merenkulkijoille

 

Miksi palkastani pidätetään MEPA-maksua?


MEPA-maksu on lakisääteinen maksu, jolla rahoitetaan Merimiespalvelutoimiston (MEPA) merenkulkijoille tarjoamia palveluita. Näitä palveluita ovat MEPAn kurssit, kirjastotoiminta, vapaa-ajan asumispalvelut (Ylläs), viestintä, liikunta- ja hyvinvointipalvelut, sekä monipuoliset urheilu-, kulttuuri- ja virkistystapahtumat.

 

Mitä saan MEPA-maksun vastineeksi?
 

MEPA-maksua maksavat merenkulkijat ovat oikeutettuja kaikkiin MEPAn palveluihin. Kirjaston kautta voit tilata laivalle haluamasi kirjoja ja dvd-elokuvia. MEPAn asiamiesten ja yhteyshenkilöiden tarjoama lehtipalvelu toimittaa laivoille uusimmat sanoma- ja aikakauslehdet. MEPAn merenkulkijoille räätälöimille kursseille osallistut perinteisiä aikuis- ja työväenopistoja joustavammalla aikataululla ja edullisilla hinnoilla. Liikunta- ja urheilupalvelut ovat MEPAn järjestäminä maksuttomia ja yhteistyökumppaneiden järjestäminä perushintoja edullisempia MEPAn tuen ansiosta. Ylläsmajat tarjoavat markkinahintoja huomattavasti edullisemman mahdollisuuden nauttia Lapin tunturimaisemista. Monipuoliset urheilu, kulttuuri- ja virkistystapahtumat ovat pääosin merenkulkijoille maksuttomia. ForMare-hyvinvointiohjelma on taas merenkulkijoille suunniteltu polku kestävään elämäntapamuutokseen.

 

Kuinka paljon MEPA-maksu on palkastani?


MEPA-maksu on 0,1 % eli yksi promille merenkulkijan kuukausittaisesta bruttopalkasta. Jos merenkulkijan palkka on 3.500 euroa kuussa, MEPA-maksua peritään palkasta 3,5 euroa kuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että vuodessa MEPA-maksua palkasta maksetaan yhteensä 42 euroa.

 

Esimerkkejä MEPA-maksun suuruudesta eri palkkatasoilla. 

Bruttopalkka (kk) MEPA-maksu 0,1 % (kk) MEPA-maksu (vuosi)
2000 2,0 24
2500 2,5 30
3000 3 36
3500 3,5 42
4000 4 48
4500 4,5 54
5000 5 60

 

Millaisia MEPA-palveluita eläkeläiset voivat saada?


Eläkeläiset voivat vuokrata Ylläsmajoja, jos majoissa on tilaa. Aktiivimerenkulkijat asetetaan etusijalle varauksissa.

6 kuukautta eläkkeelle jäämisen jälkeen merenkulkija voi ilmoittautua ja osallistua kursseille aktiivimerenkulkijoiden tapaan. Tämän 6 kuukauden jälkeen eläkeläiset voivat osallistua kursseille, jos kursseilla on tilaa. Eläkeläisten kurssien omavastuuhinta on hieman aktiivimerenkulkijoiden kurssihintoja korkeampi.

MEPAn kirjastosta voit käydä hakemassa kirjalainoja myös eläkkeelle jäätyäsi.

Eläkeläiset ja muut kiinnostuneet voivat tilata Vapaavahdin kotiinsa vuositilauksena. Tilaukset: viestinta@mepa.fi

 

Minulla ei ole tällä hetkellä työsuhdetta, mutta ennen työttömäksi jäämistä palkastani perittiin mepa-maksua. Olenko oikeutettu MEPAn palveluihin?  


Mepan palveluja voi käyttää 6 kk työttömäksi jäämisen jälkeen.

 

Opiskelen merenkulkua. Onko minulla oikeutta Mepan palveluihin?


Opiskelijat ovat oikeutettuja osallistumaan MEPAn kurssitoimintaan. Kursseista peritään sama omavastuuhinta kuin aktiivimerenkulkijoiltakin.

Urheiluturnauksiin osallistuminen on mahdollista, sillä ehdolla että opiskelijajoukkuiden osallistuminen ei vie paikkaa aktiivimerenkulkijoiden joukkueilta. Opiskelijat voivat tiedustella turnausosallistumista hyvinvointi- ja liikuntavastaavalta (tapahtumat@mepa.fi).