Merimiestapaaminen Haminassa

31.07.2021 klo 19:35
Patu tarjosi kympin kahvit S/S Hyökyn terassilla

Kotkan meripäivät peruttiin toisena kesänä peräkkäin mutta Tervasaaren Haminassa tavattiin jälleen kolmisenkymmentä koronaa pelkäämätöntä merenkulkijaa.

Patu Patanen toivotti aurinkoista aamua tuttuun humoristiseen tyyliinsä, mutta vakavoitui sittemmin muistelemaan sodanaikaisiin miinoihin menehtyneitä merenkulkijoita ja raivaajia. Heidän muistoaan kunnioitettiin hiljaisella hetkellä ja torvensoitolla.

Ennen pitkää siirryttiin juomien ja tarinoiden pariin. Muutamat kokeilivat tarkkuusheittoa kastliinalla – ja saivat Patulta palkinnon. Monissa pöydissä muisteltiin menneitä seilauksia ja toivottiin, että ensi kesänä päästäisiin Kotkan Kantasatamaan.

Kuvia: mepafoto.fi

Video: mepa YouTube

Miinanraivaajien muistomerkki on nyt Tervasaaressa

Haminan Rannikkolinnakkeiston perustama VII Raivaajaosasto raivasi 1945-1948 yhteensä 955 merimiinaa ja raivausestettä. Osasto menetti kahdeksan miestä kaatuneina ja kahdeksan  miestä haavoittui.

Myös S/S Hyöky (tuolloin nimellä Helsinki) oli vähällä tuhoutua, kun sarvimiina ajautui kohti majakkalaivaa. Tuuli kuljetti miinaa pitkin laivan kylkeä, onneksi kontakti ei ollut riittävä räjähdykseen.